Gk official question and answers published by gujarat govt-official material part 1

Gk official question and answers published by gujarat govt-official material part 1

The class-3 and class-2 examinations of Gujarat government are taken for various recruitment by ojas. In all these examinations, the weight of general knowledge is about the maximum. Gujarat government asks various questions as general knowledge in different exams. We all read many books and gather a lot of material.   

If  you have the best material as general knowledge, then there are questions of general knowledge published by the government of Gujarat and the probability of asking these questions is highest. Many government exams like, 
  1. Talati.  
  2. Bin sachivalaya Clark  
  3. Gpsc  
  4. Police Constable 
  5. High Court Assistant  
  6. Tet, tat,tet 2,htat 
  7. Mukhya sevika 
  8. Nayab chitnis 
  9. Dyso 
  10. GpscAnd the questions of this general knowledge are asked in different exams.

Various examinations of the Government of India such as  

  1. Stuff Selection Commission 
  2. Group d, group c, alp, rpf in railway,  
  3. Upsc 
And in many exams many questions are asked of general knowledge from this material, then the questions of this general knowledge becomes most important to us as we have to pass the government examination which is our target, then such questions and its answers will be downloaded in PDF format. By clicking on the link below here are 50 questions published by the government and their answers are filed in PDF form and you can download it and subscribe to this website so that any government's official material comes in, you can get the mail and easily take the official material. 
  •  Question 1: Who has been selected as the new director of Central Board of Indirect assessments and Customs (CBIC)?
  1. Johnjoseph
  2. VanajaN.Sarna
  3. MahenderSingh
  4. S Ramesh
  •  Question 2: Who has been selected as the acting Chairman of the Union Public Service Commission (UPSC)?
  1. ArvindSaxena
  2. SudhaJain
  3. KirtiKumar
  4. Omi Agrawal
  •  Question 3: Pappu Karki, the well known Kumaoni people vocalist has passed away. He was local of which state?
  1. Jammu&Kashmir
  2. HimachalPradesh
  3. Uttarakhand
  4. Assam
  •   Question 4: India's first-historically speaking national police gallery will build up in which city?
  1. Chennai
  2. Delhi
  3. Nagpur
  4. Kolkata
  •  Question 5: The Central Vigilance Commission (CVC) is in news for designating Sharad Kumar as new Vigilance Commissioner. According to which advisory group's suggestions, the CVC was set up?
  1. Nittoor Srinivasa Rau committee
  2. Tejendra Mohan Bhasin committee
  3. KVChowdary committee
  4. K Santhanam committee
  •  Question 6: Which nation will have the 45th G7 summit 2019?
  1. Italy
  2. Germany
  3. France
  4. Canada
  •  Question 7: Which nation's ladies cricket group has secured the Asia Cup Twenty-20 competition 2018?
  1. SouthKorea
  2. Bangladesh
  3. India
  4. Pakistan
  •  Question 8: Who has won the men's singles French Open tennis competition 2018?
  1. NovakDjokovic
  2. DominicThiem
  3. RogerFederer
  4. Rafael Nadal
  •  Question 9: Which nation's football group has lifted the 2018 Intercontinental Cup football title?
  1. India
  2. SriLanka
  3. Kenya
  4. Argentina
  •  Question 10: Shantaram Laxman Naik, who passed away as of late, was the previous Congress head of which state?
  1. Maharashtra
  2. Goa
  3. Bihar
  4. Karnataka 
Gk official question and answers published by gujarat govt-official material part 1
  • Question 11: Which put is known as the Orchid Paradise in India?
  • Ans.: Arunachal Pradesh.
  • Question 12: Where is the pinnacle of quietness arranged in India?
  • Ans.: Mumbai.
  • Question 13: What is Japan otherwise called?
  • Ans.: The place where there is rising sun.
  • Question 14: Which is the tallest working on the planet?
  • Ans.: Burj Khalifa, Dubai.
  • Question 15:Which is the most brilliant planet in our close planetary system?
  • Ans.: Venus.
  • Question 16: Who was the main leader of America?
  • Ans.: George Washington.
  • Question 17:Who created the PC?
  • Ans.: Charles Babbage imagined the PC.
  • Question 18: what number bones are there in a human body?
  • Ans.: 206.
  •  Gk official question and answers published by gujarat govt-official material part 1

  • Question 19:Which organ is in charge of sifting through remote material, losing exhausted cell and creating white platelet?
  • Ans.: Spleen.
  • Question 20: What is the dread of intersection street called?
  • Ans.: Agoraphobia.
  • Question 21: Who was the principal Asian to be granted the Nobel Prize?
  • Ans.: Rabindranath Tagore.
  • Question 22: Which corrosive is found in an apple?
  • Ans: Malic corrosive.
  • Question 23: Who was the innovator was the telescope?
  • Ans: Galileo Galilei.
  • Question 24:Which state in India has the most extreme populace?
  • Ans: Uttar Pradesh.
  • Question 25: Name the most astounding cascade on the planet.
  • Ans.: Angel falls.
  • Question 26: What is the full type of RAM?
  • Ans.: Random Access Memory.
  • Question 27: Name three nations, the stream Brahmaputra moves through?
  • Ans.: China, India and Bangladesh.
  • Question 28: Name the gas found in the most plenitude in our planet's air?
  • Ans.: Nitrogen.
  • Question 29: Who was the main president of our nation?
  • Ans.: Rajendra Prasad.
  • Question: What is the tallness of the most elevated pinnacle of the world, mount Everest?
  • Ans.: 8848 meters.
  • Question 30: Who is the Finance minister of India?
  • Ans.: Arun Jaitley.
  • Question 31: what number islands make up Lakshadweep?
  • Ans.: 36.
  • Question 32: What is the full type of NEWS?
  • Ans: North East West South.
  • Question 33: What is the full type of AM and PM?
  • Ans.: Ante Meridiem and After Midday.
  • Question 34: Who is the Vice president of India?
  • Ans.: Venkaiah Naidu.
  • Question 35: Which planet is known as the blue planet of our close planetary system?
  • Ans.: Earth.
  • Question 36: Which put in India is known as the tea plant?
  • Ans.: Assam.
  • Question 37: Which is the biggest creature ashore?
  • Ans.: African Elephant.
  • Question 38: Which is the littlest winged creature on the planet?
  • Ans.: Humming Bird.
  • Question 39: Name the most noteworthy mountain pinnacle of India.
  • Ans.: Mount Kanchenjunga.
  • Question 40: Which stream is known as the blessed waterway in India?
  • Ans: Ganga.
  • Question 41: Which star closest to our planet, Earth.
  •  Ans: Sun.
  • Question 42: Milk, eggs and cheddar are wellspring of which mineral?
  • Ans.: Calcium.
  • Question 43: Where is the Indian military academy found?
  • Ans.: Dehradun.
  • Question 44: What is the request of the planets in the Solar System?
  • Ans.: Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, and Neptune.
  • Question 45: Who was the writer of the renowned book Ramcharitramans?
  • Ans.: Tulsidas.
  • Question 46: What is 26th January celebrated as?
  • Ans.: Republic day of India.
  • Question 47: Nobel Prize is granted in whose memory?
  • Ans.: Alfred Nobel.
  • Question 48: What is the proportion of width to the length of National Flag of India?
  • Ans.: 2:3.
  • Question 49: Who composed the Mahabharata?
  • Ans.: Ved Vyas.
  • Question 50: Gandhi Ji began the Dandi March in which year?
  • Ans.: 1930.
  • Question 51: When is the world food day?
  • Ans.: October sixteenth.
  • Question 52: Why are the leaves of a plant so essential?
  • Ans: They create sustenance for the plant through photosynthesis.
  • Question 53: Which nation is biggest regarding populace?
  • Ans.: China.
  • Question 54: Who is viewed as the organizer of Sikh religion?
  • Ans.: Guru Nanak.
  • Question 55: Which is the biggest delta?
  • Ans.: Sundarbans in India and Bangladesh.
  • Question 56: Who gave the trademark Do or Die?
  • Ans.: Mahatma Gandhi.
  • Question 57: What is separate among earth and sun?
  • Ans.: 149.6 Million kms.
  • Question 58: Which is the longest mountain extend on the planet?
  • Ans.: Andes in South America.
  • Question 59: What is the most talked dialect on the planet?
  • Ans.: Mandarin or Chinese.
  • Question 60: Which is the most elevated level on the planet?
  • Ans.: Pamir Plateau in Tibet.
  • Question 61: Durand Cup is identified with which sport?
  • Ans.: Football.
  • Question 62: What is the full type of ISRO?
  • Ans.: Indian Space Research Organization.
  • Question 63: Which is the biggest salt water lake in India?
  • Ans.: Sambhar Lake in Rajasthan.
  • Question 64: When is the Red Cross day celebrated?
  • Ans.: May eighth.
  • Question 65: Which planet is meant as the Red Planet?
  • Ans.: Mars.
  • Question 66: Place these shapes arranged by what number of sides they have—square shape, triangle, octagon, and hexagon?
  • Ans.: Triangle, square shape, hexagon, octagon.
  • Question 67: Who found the hypothesis of relativity?
  • Ans.: Albert Einstein.
  • Question 68: Which nation is known as the Land of Cakes?
  • Ans.: Scotland.
  • Question 69: Where is Disney Land found?
  • Ans.: California, United States of America.
  • Question 70: Name the nation on the planet to have no film theaters?
  • Ans.: Saudi Arabia.
  • Question 71: What is the name of our system?
  • Ans.: Milk Mekhela otherwise called the milky Way.
  • Question 72: What is the level of arrive on the floor of our planet?
  • Ans.: 29 for each penny.
  • Question 73: When is Earth Day celebrated?
  • Ans.: April 22nd of every year.
  • Question 74: What is the full type of WHO?
  • Ans.: World Health Organization.
  • Question 75: Which nation is supplied with the greatest obstruction reef?
  • Ans.: Australia.
  • Question 76: Which is the coldest place or area on Earth?
  • Ans.: East Antarctica.
  • Question 77: Name the greatest winged creature on the planet.
  • Ans.: Ostrich.
  • Question 76: Who was the principal Prime Minister of India?
  • Ans.: Jawaharlal Nehru.
  • Question 77: Which put in our nation sees the most extreme rain?
  • Ans.: Mawsynram in Meghalaya.
  • Question 78: Which state in India has the most extreme and least education rate?
  • Ans.: Kerela and Bihar individually.
pdf link:https://drive.google.com/open?id=1_9uhJX-vyU2y2ksKkkOd8fGykp-YUSV5

 Gk official question and answers published by gujarat govt-official material part 1


Previous
Next Post »