Official Gk material part 6 released from the government

Official Gk material part 6 released from the government

Recently the recruitment have been made in the Gujarat government and there are several recruitment to be done later. If you talk about the latest recruitment.

  1. Police Constable,  
  2. Headquarter, 
  3. Gpsc, 
  4. Gujarat Secondary Service Selection Board, 
  5. There are recruitment of junior clerks and the recruitment of recruitment, 
  6. Panchayat Talati,
  7. Revenue Talati, 
  8. Bin Secretariat Clerk, 
  9. Mukhya sevika,
  10. Police constable,
  11. Nayab mamlatdar,
  12. Gpsc,
  13. Nayab chitnis,
  14. Talati,
  15. Revenue talati,
  16. Panchayat talati,
  17. Gujarat pavchayat seva pasandagi board,
  18. Gujarat gaun seva pasandagi seva board.
This material is very useful in the recruitment of Indian government such as
  1. Navy Indian
  2. Air Force  
  3. Indian Army,  
  4. Railway
  5. Staff Selection Commission,  
  6. Union Public Service Commission, etc. So that's why you have to compulsory download and rated this material, so you can take any exam easily can pass. 
And many more are to be recruited, and in all these general knowledge plays an important role. And if this general Knowledge material is published by the Gujarat government, then the probability of such questions in examination is greatly increased, so seeing the importance of general knowledge here, General Knowledge has been given a PDF link which is published from the Gujarat government and you can download PDF. 
General information is a vital part of an understudy's life and however, isn't constantly endorsed in the syllabus shapes a vital establishment for the scholarly building. Some imperative GK inquiries for Class 5 have been specified underneath. 
Official Gk material part 6 released from the government
Some example questions 
  • Question 1:What does UPS remain for?
  • Uninterrupted Power Supply.
  •  Question 2 :Name the four metropolitan urban communities of India?
  • Mumbai, Chennai, Kolkata, Delhi.
  • Question 3: Name the origination of Netaji Subhash Chandra Bose.
  • Ans.: Cuttack in Odisha.
  • Question 4: What is the breaking point of water?
  • 100 degree is the breaking point of water.
  • Question 5: Which state  has Narendra Modi was the Chief Minister ? 
  • Ans.: Gujarat.
  • Question 6: Which state has taken up Sanskrit as an official dialect? 
  • Ans: Uttarakhand.
  • Question 7: Name the primary female Indian astronaut.
  • Ans.: Kalpana Chawla.
  • Question 8: Who was the main Indian to go to space? 
  • Ans.: Rakesh Sharma.
  • Question 9: Who was India's longest serving prime minister? 
  • Ans.: Jawaharlal Nehru.
  • Question 10: Which is the littlest landmass? 
  • Ans.: Australia.
  • Official Gk material part 6 released from the government

  • Question 11: Who developed the phone? 
  • Ans.: Alexander Graham Bell.
  • Question 12: Which corrosive is found in lemon? 
  • Ans.: Citric Acid.
  • Question 13: What is India's type of Governance? 
  • Ans.: Democracy.
  • Question 14: What number states does India have? 
  • Ans.: 29.
  • Question 15: Who was the main Indian Woman to climb Mount Everest? 
  • Ans.: Bachendri Pal.
  • Question 16: 'Madhubani', a style of society works of art, is mainstream in which of the accompanying states in India? 
  • Ans.: Bihar.
  • Question 17: Australia lies between which two seas? 
  • Ans.: The Indian ocean and Pacific ocean.
  • Question 18: Name the fourteenth President of India.
  • Ans.: Ram Nath Kovind.
  • Question 19: Which Indian lady was the first to win the noble prize? 
  • Ans.: Mother Teresa.
  • Question 20: Who was the creator of the light? 
  • Ans.: Thomas Edison.
  • Question 21: Who is the Finance Minister of India? 
  • Ans.: Arun Jaitley.
  • Question 22: What is the national session of USA? 
  • Ans.: Baseball.
  • Question 23: What is the full type of NEWS? 
  • Ans.: North East West South.
  • Question 24: What is the full type of AM and PM? 
  • Ans.: Ante Meridiem and After Midday.
  • Question 25: Which is the biggest nation on the planet in view of the territory? 
  • Ans.: Russia.
  • Question 26: What is the most talked dialect on the planet? 
  • Ans.: Mandarin or Chinese.
  • Question 27: Which is the longest stream on the planet? 
  • Ans.: Nile.
  • Question 28: Which is the biggest bone in the human body? 
  • Ans.: Femur, otherwise called the thighbone.
  • Question 29: Which is the main biosphere save in India? 
  • Ans.: Nilgiri biosphere reserve.
  • Question 30: Which is the biggest freshwater lake in India? 
  • Ans.: Wular Lake.
  • Question 31: What is the full type of HTTP? 
  • Ans.: Hypertext Transfer Protocol.
  • Question 32: Name  of the Red Planet? 
  • Ans.: Mars.
  • Question 33: Place these shapes arranged by what number of sides they have—square, triangle, octagon, and hexagon? 
  • Ans.: Triangle, square, hexagon, octagon.
  • Question 34: Who found the hypothesis of relativity? 
  • Ans.: Albert Einstein.
  • Question 35: When is Hindi Diwas celebrated? 
  • Ans.: September fourteenth of consistently.
  • Question 36: What is the content for Hindi dialect? 
  • Ans.: Devanagari.
  • Question 37: Who was the most looked for after social reformer after the finish of Sati? 
  • Ans.: Raja Ram Mohan Roy.
  • Question 38: What is the name of our cosmic system? 
  • Ans.: Milk Mekhela otherwise called the Milky Way.
  • Question 39: What is the level of water on the floor of our planet? 
  • Ans.: 71 percent.
  • Question 40: As of late, Raghunath Mohapatra was named as an individual from Rajya Sabha by President Ramnath Kovind. Mohapatra is identified with which of the accompanying fields?
  • Bengali Cinema
  • Sculpture 
  • Agriculture Research 
  • Odia Literature
  • Question 41: 'I am not apprehensive of English' activity has been propelled by which state as of late? 
  • Ans: Rajasthan

Official Gk material part 6 released from the government


Previous
Next Post »