Official Gk part 12 by Gog mimp

           Official Gk part 12 by Gog mimp

There are many recruitment in the state of Gujarat state.. There are different vacancies in various departments of Gujarat government. There are different vacancies in each recruitment. 

But in most of the recruits, the general knowledge is the highest marks. In each recruitment the job related material is asked, and in each of the related job related matters, General Knowledge becomes a subject in which the chances of withdrawal are highest. So we should give general knowledge the highest importance and must be prepared from this. In this post, a section of General Knowledge published by Gujarat Government is shown in twelfth and if you want a PDF of this part, then by clicking on it you have given a PDF Can take it That is, you can download and you can see the official questions of Gujarat Government. Apart from this, you can see different parts.
Various recruitment like Gujarat government such as, 
  1. Police Constable
  2. Mukhya sevika 
  3. Tet 
  4. Talati 
  5. Tat 
  6. Bin Secretariat Clark 
  7. Junior Clark 
  8. Gpsc 
  9. Nayab chitnis 
  10. Dy.so 
  11. Teacher job 
  12. Revenue  
  13. Rto 
And
Various recruitment of the Government of India, such as, 
  1. Railway 
  2. S.S.C. 
  3. UPSC 
  4. RFO 
  5. Forest section 
  6. Banking field 
Generally, genealogy is the most important of all. Even in all these examinations, the official material released by the government becomes also useful. So you have to do this with the help of the material because it is the highest in the examination. 
General information is a critical part of an understudy's life and however, isn't constantly recommended in the syllabus frames a vital establishment for the scholarly building. Some critical GK inquiries for Class 5 have been specified beneath. 
    
Official Gk part 12 by Gog mimp
  • Some example questions
  • Question 1: What does UPS remain for? 
  • Ans.: Uninterrupted power supply. 
  • Question 2: Name the four metropolitan urban areas of India.
  • Ans.: Mumbai, Chennai, Kolkata, Delhi.
  • Question 3: Name the origin of Netaji Subhash Chandra Bose.
  • Ans.ZCuttack in Odisha. 
  • Question 4: What is the breaking point of water? 
  • Ans.: 100 degree is the breaking point of water.  
  • Question 5: Which state hasd Narendra Modi  Chief Minister? 
  • Ans.: Gujarat. 
  • Question 6: Which state has taken up Sanskrit as an official dialect.
  •  Ans. Uttarakhand. 
  • Question 7: Name the principal female Indian astronaut.
  • Ans: Kalpana Chawla. 
  • Question 8: Who was the main Indian to go to space?
  • Ans: Rakesh Sharma. 
  • Question 9: Who was India's longest serving Prime Minister? 
  • Ans: Jawaharlal Nehru. 
  • Question 10: Which is the littlest landmass? 
  • Ans. Australia.  
  • Official Gk part 12 by Gog mimp

     
  • Question 11: Who developed the phone? 
  • Ans. Alexander Graham Bell. 
  • Question 12: Which corrosive is found in lemon? 
  • Ans: Citric Acid.
  • Question 13: What is India's type of governance?  
  • Ans: Democracy. 
  • Question 14: What number states does India have?
  • Ans: 29. 
  • Question 15: Who was the primary Indian woman to climb Mount Everest?  
  • Ans. Bachendri Pal. 
  • Question 16: 'Madhubani', a style of society artistic creations, is prominent in which of the accompanying states in India?   
  • Ans. Bihar.
  • Question 17: Australia lies between which two seas?
  •  Ans: The Indian Ocean and pacific ocean. 
  • Question 18: Name the fourteenth President of India.
  • Ans.: Ram Nath Kovind. 
  • Question 19: Which Indian lady was the first to win the noble prize?  
  • Ans.: Mother Teresa. 
  • Question 20: Who was the designer of the light?  
  • Ans.: Thomas Edison. 
  • Question 21: Who is the Finance Minister of India?  
  • Ans.: Arun Jaitley. 
  • Question 22: What is the national round of USA?  
  • Ans.: Baseball.
  • Question 23: What is the full type of NEWS?  
  • Ans.: North East West South. 
  • Question 24: What is the full type of AM and PM?  
  • Ans.: Ante Meridiem and After Midday.
  • Question 25: Who is the Vice president of India?  
  • Ans.: Venkaiah Naidu. 
  • Question 26: Name the lightest gas. 
  • Ans.: Hydrogen. 
  • Question 27: Who composed Panchatantra?  
  • Ans.: Vishnu Sharma. 
  • Question 28: Who was the main Indian to have won the Nobel Prize?  
  • Ans.: Rabindranath Tagore. 
  • Question 29: Name the locale that has the most established rocks. 
  • Ans.: Aravalli. 
  • Question 30: Name the most noteworthy mountain pinnacle of India. 
  • Ans.: Mount Kanchenjunga.
  • Question 31: Entomology is the science that reviews. 
  • Ans.: Insect. 
  • Question 32: what number layers are there in Earth's environment?  
  • Ans.: 5. 
  • Question 33: Name the greatest planet in our close planetary system. 
  • Ans.: Jupiter. 
  • Question 34: Which is the biggest level on the planet?  
  • Ans.: Tibetan Plateau. 
  • Question 35: What is the request of the planets in the Solar System?  
  • Ans.: Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, and Neptune. 
  • Question 36: Who imagined the Television?  
  • Ans.: John Logie Baird. 
  • Question 37: Where is the Ajanta caverns arranged?  
  • Ans.: Maharashtra. 
  • Question 38: What is the name of India and Pakistan's fringe?  
  • Ans.: Radcliffe Line. 
  • Question 39: What is the proportion of width to the length of national flag of India?  
  • Ans.: 2:3. 
  • Question 40: Which gas normally known as snickering gas. 
  • Ans.: Nitrous oxide. 
  • Question 41: Gandhi Ji began the Dandi March in which year?  
  • Ans.: 1930. 
  • Question 42: What is the investigation of Universe known as?  
  • Ans.: Cosmology.
  • Question 43: Why are the leaves of a plant so vital?  
  • Ans.: They create sustenance for the plant through photosynthesis. 
  • Question 44: The well known Ganga Sagar Mela a yearly reasonable is held in which province of India?  
  • Ans.: West Bengal.
  • Question 45: Who is viewed as the organizer of the Sikh religion?
  •  Ans.: Guru Nanak. 
  • Question 46: Who was known as the Indian Napoleon?  
  • Ans.: Samudragupta.
  • Question 47: Who gave the trademark Do or Die?  
  • Ans.: Mahatma Gandhi. 
  • Question 48: What is the separation among Earth and Sun?  
  • Ans.:149.6 Million km.

Official Gk part 12 by Gog mimp


Previous
Next Post »